Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

PARABEN

PARABEN: Διχάζουν επιστήμονες και κοινό

Τα paraben αποτελούν μια ομάδα χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως ως συντηρητικά από τις φαρμακοβιομηχανίες και τις εταιρίες κοσμετολογίας σε πολλές συνταγές. Τα μείγματα αυτά χρησιμοποιούνται κυρίως για τις ιδιότητες που έχουν ως βακτηριοκτόνα και μυκητοκτόνα. Συνήθως εντοπίζονται σε σαμπουάν, gel καθαρισμού και ξυρίσματος, σε αντηλιακά καθώς και σε τροφές.

Η αποτελεσματικότητά τους ως συντηρητικά, σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος, εξηγεί γιατί τα paraben βρίσκονται σε τόσα προϊόντα. Σε αυτό συντέλεσε και το γεγονός ότι δεν είχαν αποδειχθεί ούτε οι βλαβερές τους ουσίες ούτε η δύναμη των φυσικών συστατικών, που βρίσκονται για παράδειγμα στο κουκούτσι του γρέιπφρουτ.

Κάποια paraben εντοπίζονται σε φυτικές πηγές, όπως τα methylparaben που περιέχονται στα φρούτα, και έχουν αντιμικροβιακή δράση. Αυτά όμως που χρησιμοποιούνται στο εμπόριο παράγονται με συνθετικό τρόπο. Μελέτες δείχνουν ότι τα paraben μπορούν γρήγορα να απορροφηθούν, να μεταβολιστούν και να εκκριθούν. Τα προϊόντα του μεταβολισμού τους είναι τοξικές ουσίες.

Όσον αφορά τις αλλεργικές αντιδράσεις, τα paraben προκαλούν ερεθισμό και δερματίτιδα μόνο σε άτομα που είναι αλλεργικά σε αυτές τις ουσίες, τα οποία αποτελούν μικρό ποσοστό του συνολικού πληθυσμού. Επιπρόσθετα μια επιστημονική μελέτη αναφέρει ότι βρέθηκαν paraben σε δείγματα καρκίνου του μαστού και ενισχύει την άποψη ότι μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη όγκου. Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη που να υποστηρίζει την ύπαρξη συνδέσμου μεταξύ των paraben και κάποιού είδους καρκίνου. Μάλιστα θεωρείται ότι είναι βιολογικά αδύνατο τα paraben να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Τα αντιφατικά αποτελέσματα των διαφόρων ερευνών έχουν προκαλέσει σύγχυση στο ευρύ κοινό. Είναι ενθαριντικό το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της επιστημονικής κοινότητας δεν εκφράζει ανησυχίες για τα προϊόντα που περιέχουν paraben. Ωστόσο εταιρίες που υποστηρίζουν την αρχή της πρόληψης αντιτίθενται στην καθημερινή χρήση αυτών των προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: